The Lake Simcoe Region Conservation Authority

Riverine Flood Status
Normal
Lake Simcoe Shoreline Status
Watch
Low Water Status
Normal

Victoria Woods Parking Lot Retrofit

Project Description

In partnership with The City of Barrie we implemented low impact development at the Victoria Woods parking lot. The previously impervious, hard-packed gravel has now been resurfaced and runoff is redirected from the new asphalt surface into a bioretention swale. 

The bioretention swale will filter up to 42 cubic metres of stormwater during a major storm event, while also reducing phosphorus by 0.5 kilograms per year. 

Victoria Woods Parking Lot Retrofit
KPI Icon for presentations_Reducing phosphorus
Adressing climate change
KPI Icon for presentations_Mitigating Flood and controlling stormwater

What is a bioretention swale?

Bioretention is a low impact development technique that provides storage, treatment, infiltration and routing of surface water runoff in a landscaped area. Bioretention features mimic natural processes by absorbing water and filtering pollutants, directing water back into the ground or overland to appropriate outlets.

Scroll to Top